Wednesday, October 5, 2011

AR-RAHEEQ AL-MAKHTUM BERSAMA SENIOR HEBAT UIA

Salam ‘alaik buat yang sudi-sudi datang menjengah ke sini. Kabare antum semua? Harap-harapnya sentiasa berada dibawah rahmat Allah s.w.t. Amin.. Lama tak berjumpa kan? (^^,)

“Kinah, sekarang dah bulan 10. Bila nak update blog? Updatelah.. Tulislah apa-apa pun..”

Teringat pertanyaan sahabat baik saya pada pagi tadi. Betul jugak kata dia, usang sangat blog tu. Dah macam tak bertuan.. Maka pada malam yang sejuk2 begini terasa pula nak berkongsi bersama kamu-kamu semua di laman yang dah hampir bersawang ni. Almaklumlah, hampir sebulan juga tak meng’update’ blog comel ni kan.

Alhamdulillah, petang tadi saya diberi kesempatan untuk mengutip mutiara2 ilmiah daripada seorang senior hebat UIA, Ustaz Syaari & zaujahnya Kak Nurul.. Banyak ilmu yang dikongsi bersama.

Pertamanya tentang buku yang bertajuk “Raheq Makhtum” atau dalam ejaan arabnya (الرحيق المختوم). Pernah tengok kitabnya? Haa, kalau tak pernah, try tengok dibawah ni.


Haa, mesti dah pernah tengok dan baca kan? Buku ni menceritakan tentang sirah nabawiyyah. Rentetan cerita dalam buku ini sangatlah teratur dan sangat mudah difahami. Tertanya-tanya tak? Kenapa kitab ni dinamakan “Raheq Makhtum”? Apa maknanya tu?


Sebenarnya, perkataan “Raheq Makhtum” ni ada tertulis di dalam kitab suci kita, Al-Quran.. Dalam surah Al-Mutaffifin ayat ke 25. Tak percaya? Try bukak tengok. Ada kan? Subhanallah, cantik dan indah bahasa Al-Quran. Bagi sesiapa yang berbuat bakti dalam kehidupannya, pastinya ganjaran Allah untuknya. Begitulah janji Ar-Rahman dalam ayat ini. Mereka yang berlumba-lumba dalam melakukan amal pastinya dapat merasai khamar (arak) yang tidak memabukkan. Manakala penutup botol khamar itu sendiri diperbuat daripada kasturi. Kemudian khamar ini dicampur pula bersama dengan tasnim, yakni mata air yang diminum oleh mereka yang dekat dengan Allah s.w.t.. Subhanallah! Kurniakanlah kepada hamba-Mu ini untuk merasainya walaupun sekali cuma..

Keduanya, Ustaz Syaari menceritakan tentang kehidupan Nabi Muhammad s.a.w bersama isterinya yang pertama Saidatina Khadijah. Sangat tertarik! Satu-satunya isteri rasulullah yang tidak pernah dimadukan.. Hebat sungguh penangan aura ummul mukminin ini. Sehinggakan saat jasad Khadijah tidak lagi disisi pun rasulullah masih menyebut-nyebut namanya.. Dialah pelengkap buat Nabi. Dialah juga mentor dalam perjuangan dakwah yang Nabi lalui. Ada 4 karekter Saidatina Khadijah yang membuatkan Rasulullah s.a.w kagum dengannya.

1) Dia insan pertama yang beriman kepada Nabi s.a.w sebelum insan lain.

2) Dia membenarkan apa yang diperkatakan Nabi s.a.w ketika orang lain mendustakannya.

3) Dia menyalurkan hartanya ke jalan Allah. Beliau sentiasa menghulurkan bantuan buat perjuangan dakwah Nabi s.a.w tanpa rasa keluh kesah.

4) Dia memberikan zuriat buat Nabi s.a.w. Namun bersama isteri-isteri yang lainnya Nabi tidak memperolehi anak..

Terang lagi bersuluh, bila diamati kisah mereka ini, banyak ibrah yang kita akan dapat. Bukannya hanya sekadar sejarah.. Mereka hidup dengan saling melengkapi. Apa kekurangan yang ada pada Nabi s.a.w telah di top up oleh Saidatina Khadijah. Antaranya dari segi kematangan (maturity). Imbas kembali, saat Nabi berkahwin bersama Khadijah, berapakah umur Nabi? 25 tahun. Dan berapa pulakah umur Saidatina Khadijah? 40 tahun. Satu jarak yang agak jauh kan? Dengan kematangan yang ada pada Khadijah lah dapat mendamaikan hati Nabi yang kadangkala dalam resah. Wah, lepas ni mesti ramai yang cari calon isteri yang lebih tua dari usianya kan.^^,

Selain tu, Saidatina Khadijah banyak membantu Nabi dari sudut kewangan (financial). Tak lain dan tak bukan, kita semua sedia maklum. Sebut saja nama Siti Khadijah, apa yang ada dalam kepala kita? Mesti terfikir tentang business kan? Beliau seorang usahawan yang hebat. Dihormati dan disegani lagi. Perniagaannya melebar sehingga ke serata jazirah arab. Bukan senang nak jadi senang orang kata. Mesti ada skill dan strategi. Bakat perniagaan ni tak semua orang ada.. Sebab tulah ada sesetengah orang yang buat MLM tak menjadi..(^^,) Jadi, segala harta milik Khadijah, sentiasa disumbangkan buat Islam.. Kalau tak ada financial, susah untuk kita melebarkan sayap dakwah. Sedangkan masuk ke tandas awam pun kena bayar sekarang ni.. Kan3..

Oklah, setakat ni saja yang nak di story.. Sikit je infonya kan? Tak apalah, asalkan dapat walaupun tak banyak.. Ok, Wallahu’alam..

No comments:

 

Fully Design By IZZA SAKURA | For FADHLIN SAKINA 2013 ©| Best View: Google Chrome