Tuesday, November 8, 2011

BENAR-BENAR BERIMANKAH?

Bismillah.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu akbar. Syukur, masih dikurniakan nikmat yang tak terhingga. Nikmat iman, nikmat islam. Nikmat yang tiada galang gantinya. Jika terbang kedua nikmat ini, entah bagaimanalah hidup kita. Mungkin juga kucar-kacir, mungkin juga huru-hara. Ya Allah, tetapkanlah iman dalam hati kami, jangan Kau bolak balikkan hati-hati ini ya Allah. Ameen. Ameen..


Asyhadu an laa ilaaha illallah, wa asyhadu anna Muhammad rasulullah!

(أشهد ان لا إله الا الله وأشهد ان محمد رسول الله)

Maksudnya : Aku bersaksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah, dan aku bersaksi bahawa nabi Muhammad pesuruh Allah.

Perasan atau tidak, tadi kita sama-sama telah perbaharui iman. Macam mana pulak iman boleh diperbaharui ni ye? Haa, apabila lidah dan bibir menuturkan syahadah, maka secara automatiknya iman kita telah diperbaharui. Iman manusia, kadang surut, kadang bergelora, maka selalulah diucapkan syahadah. Untuk membersihkan jiwa yang gersang.

Lafaz, tidak semudah amalnya. Tak gitu? Mengucap syahadah memang mudah, tapi sudah terlaksanakah amanahnya atau belum? Iman itu perlu dizahirkan dengan tindakan, bukannya dengan kata-kata atau khayalan. Pernah suatu ketika, Sayyid Qutb mengkritik manusia yang hanya mengucapkan kalimah syahadah, namun tindakannya bertentangan dengan apa yang diperkatakan. Dan pernah juga khalifah kedua Islam, Umar Al-Khattab r.a menumbuk Abu Hurairah r.a sehingga terjatuh. Kerana apa sahabat-sahabat? Kerana gara-gara Abu Hurairah mahu menyebarkan hadis bahawa siapa yang melafazkan kalimah tauhid ini, baginya syurga. Berkata lagi Umar r.a kepada nabi Muhammad s.a.w, “Aku bimbang umatmu tidak akan beramal lagi ya rasulullah.” Kemudian nabi mengiyakan pandangan Umar r.a.

Masha Allah, jelasnya disini. Untuk menggapai syurga abadi itu tidak semudah itu. Cukupkah amalku ini bagi membuktikan bahawa aku ini manusia beriman? Malu rasanya hendak mengaku. Entah layak, entah tidak. Jika kita menyoroti kisah sejarah lampau, tak terbanding, tak setaraf rasanya. Rasa macam kerdilnya diri. Lebih kecik dari semut!

Seperti mana dalam kisah Harith Bin Malik. Allahu rabbi! Jauh lebih hebat bukti keimanan para sahabat. Cerita ringkasnya begini. Harith pernah membuktikan keimanannya kepada nabi Muhammad s.a.w dengan berkata, “ Aku mengelakkan diriku daripada dunia, berhaus-hausan disiang hari, bersengkang mata di malamnya, dan aku seolah-olah melihat arasy Tuhan, seakan-akan aku melihat penghuni syurga yang saling ziarah menziarahi, dan aku melihat penghuni neraka yang meraung-raung”. Kemudian berkata lagi oleh Harith, “ Ayuh! Bergeraklah ke depan!” Sambil beliau menunggang kuda menuju ke tengah-tengah medan perang. Akhirnya, Harith Bin Malik terkorban sebagai syuhada’ yang pertama dalam kalangan penunggang kuda. Subhanallah! See, betapa hebatnya mereka dalam berjuang.

Saya tampilkan kisah kedua. Mengenai seorang pemuda yang berkulit hitam dan miskin. Dia menangguhkan perkahwinannya semata-mata menyahut seruan jihad. Dan akhirnya dia juga terkorban. Hebat tak hebat pemuda ini, betapa ramai bidadari berebut-rebut untuk mendapatkannya. Begitu juga seperti kisah keluarga Yasir dan Sumaiyah. Meskipun mereka orang tua yang sudah berumur, itu tidak bermakna mereka lemah dan tunduk kepada yang salah. Kesengsaraan yang dihadapi keluarga Yasir membuahkan bahagia. Akhirnya merekalah yang menjadi syahid dan syahidah pertama dalam Islam. Subhanallah.

Lagi kisah tentang bukti iman pejuang yang hebat. Iaitu tentang Abdullah Bin Al-Zubair. Pernah ada perasaan gerun hinggap di hati pejuang ini. Semasa berhadapan dengan tentera pimpinan Hajjaj yang ramai, ibunya Asma’ Binti Abu Bakar membentaknya. Asma’ berkata, seorang pejuang hanya layak mati dalam medan perang, bukannya di atas katil. Masha Allah! Begitulah spirit words dari seorang ibu yang hebat.

Berkata Asy-Syahid Al-Banna “ Tidak sama orang yang berkata-kata dengan orang yang beramal. Tidak sama orang yang beramal dengan orang yang berjihad. Tidak sama orang yang berjihad dengan orang yang berjihad secara serius.”

Mood muhasabah. Sudah benar-benar berimankah aku? =_=

No comments:

 

Fully Design By IZZA SAKURA | For FADHLIN SAKINA 2013 ©| Best View: Google Chrome