Tuesday, December 11, 2012

NIKMAT TUHAN KAMU YANG MANAKAH YANG KAMU DUSTAKAN?


Hari ini, malam sunyi tanpa bintang, suram, tanpa cahaya sang rembulan. Rahmat Tuhan bakal turun mungkin. :)

Suatu senja.

Mata tertancap pada satu jasad yang kurang upaya. Dia tersenyum. Manis sekali. Jalannya dipimpin oleh seorang pemuda. Barangkali abang atau adiknya. Mungkin juga suaminya. Dia mengambil posisi yang selesa diruangan luar masjid.

“Are you okay sister?”. Saya tanya dalam keadaan sedikit berbisik.

“Yea, im okay.. But, I just need some help from u.. Can u sister?” Balasnya sambil tersenyum.

“Sure”.

Saya hulurkan tangan pada dia. Dia sambut dan meraih bahu saya. Satu persatu anak tangga masjid kami jejak. Akhirnya, masuk juga ke ruangan masjid. Alhamdulillah, syukur, ada satu kerusi di dalam masjid. Dia cuba untuk menyelesaikan tanggungjawab kepada Tuhannya. Solat maghrib. Sempat dia berpesan, supaya jangan kemana-mana dan tunggu dia selesai bersolat. Saya hanya mengiakan dan tersenyum.

Lubna.

Usai dia solat dan berdoa, saya memulakan bicara.

“Sister, u are so sweet. What’s ur name? And where u comes from?” Tanya saya dengan teruja. Walaupun takdalah mahir sangat berbahasa Inggeris. Saya bedal saja.

“Ohh, my name is Lubna. I came from German.. And u? What’s ur name? Actually I stay here for 3 days. Today I came here to hear one speech from Syeikh . . . . . . .” Kata Lubna sambil bersandar dikerusi.

Saya hanya memerhati percakapan dan gerak geri Lubna. Cara duduknya berbeza berbanding kita yang normal. Jari jemarinya yang mulus sedikit bengkok, seperti ‘tarik’ sedikit. Akal sempit saya berfikir. Bersyukurlah atas semua nikmat hari ini. Kerana Allah masih mengurniakan nikmat dua pasang kaki. Yang masih boleh berjalan dan berlari. Maafkan hamba ya Allah, sekiranya pernah mengeluh atas setiap nikmatMu..

Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?

Sama-sama kita renung dan fikir, Allah mudahkan kita berjalan dengan kemudahan kaki yang Allah berikan kepada kita. Bayangkan sekiranya lutut kita sakit atau lumpuh, barulah kita dapat rasai nikmat kaki yang sempurna. Tetapi apa yang berlaku, kita tidak gunakan untuk menambah kebaikan kita seperti berjalan untuk menghadiri ke majlis ilmu, tolong orang melintasi jalan dan sebagainya.

Fikirkan juga nikmat tidur dan makan yang Allah kurniakan buat kita. Lihatlah saja insan disekeliling kita. Ramai manusia yang tak dapat makan kerana sakit dan terpaksa menggunakan tiub dan sebagainya. Di Palestine apatah lagi. Saban hari letupan bom menjadi hidangan mereka. Allahu, bersyukurlah!

Tatap dan hayatilah ayat ini,

“Maka Nikmat Tuhanmu Yang Manakah Yang Kamu Dustakan?”
[Surah Ar-Rahman : 13]

Akhir kalam, sama-samalah kita rebut, lima perkara sebelum datang lima perkara.

1. Sihat sebelum sakit.
2. Muda sebelum tua.
3. Kaya sebelum miskin.
4. Masa lapang sebelum tibanya waktu sempit.
5. Hidup sebelum mati.


Lubna manis bertudung oren. :)

No comments:

 

Fully Design By IZZA SAKURA | For FADHLIN SAKINA 2013 ©| Best View: Google Chrome