Saturday, July 30, 2011

PELANGI UKHWAH BERSAMA NISA' MIRI

Assalamu'alaikum w.b.t.. Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan oleh Allah s.w.t untuk terus menaip dilaman sesawang yang dah semakin nak bersawang ini. Terima kasih buat yang sudi berkunjung disini..=)

Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah, minggu sudah saya sehari bersama akak-akak, ibu-ibu, makcik-makcik jemaah Pas Miri. Atau dari kata lain, Nisa' Miri. Terasa seperti sebuah keluarga apabila diri saya bersama mereka. Inilah perbezaannya apabila kita hidup dibawah satu aqidah dan fikrah. Manisnya ukhwah, hanya yang mengetahui dapat merasai.

Alhamdulillah, ada seperkara yang saya belajar bersama mereka disana. Dan saya ingin kongsikan bersama sahabat-sahabat semua.

KEROPOK LEKOR.

Ya, saya belajar cara-cara membuat keropok lekor. Buat sahabat-sahabat saya yang berasal daripada kelantan dan terengganu tu, kalau ada yang terkurang, bagitahu ye.^^ Saya pun baru belajar ni, dan mahu ingatkan kembali cara-cara membuatnya.^^

Antara bahan-bahan yang diperlukan :


1) Ikan.

2) Tepung gandum.

3) Tepung ubi.

4) Bicarbonate of soda.

5) Garam halus.

6) Gula.

7) Ais batu.

8) Minyak.

9) Mesin pengisar ikan. (Untuk keropok lekor punya)

10) Ajinomoto.Ok, jom kita sama-sama tengok, cara seterusnya.^^,1) Kita kisar ikan sehingga hancur. (seperti gambar di atas)


2) Letakkan ikan yang telah dikisar bersama tepung ubi. (seperti gambar di atas)

3) Letakkan sedikit bicarbonate of soda.

4) Campurkan ajinomoto. (tapi kalau keropok untuk saya, saya tak masukkan kot)


5) Masukkan ais ketul tadi sambil meneruskan adunan. (seperti di atas)


6) Gaulkan adunan sehingga lembut. (seperti gambar di atas)


7) Kemudian, ambil setengah kepal tepung yang telah diadun tadi, ulikan tepung bersama tepung gandum. (seperti gambar di atas)8) Jadikannya berbentuk panjang. (seperti gambar di atas)9) Rebuskan keropok yang sudah siap dibentuk tadi.10) Selesai rebus, campurkan keropok tadi dengan sedikit minyak.12) Dan yang terakhir, potong mengikut bentuk yang disukai, kemudian, goreng dan makan..

Sekadar perkongsian bersama..=)

~wallahu'alam~ ^^

2 comments:

 

Fully Design By IZZA SAKURA | For FADHLIN SAKINA 2013 ©| Best View: Google Chrome