Friday, July 23, 2010

STRATEGI SI DIA

Salam kembali.. Alhamdulillah,tadi baru aje sampai rumah wa. Sepanjang perjalanan yang singkat tadi,macam2 berlaku masa dalam ktm. Ada seorang wanita cina tegur seorang laki melayu yang datang masuk ke ladies coach.Keadaan agak tegang tetapi saya hanya mengambil tindakan untuk mendiamkan diri,mendengar. Sampai saje rumah wa,hidung terhidu satu bau yang memang dah lama x bau benda tu.=) Wah2..masak lemak tempoyak rupanya. Dah lama betul tak makan masak lemak tempoyak. Rindu sudah terubat. Lepas basuh pinggan yang tersedia di sinki,kemas2 sikit di dapur,sembang2 dengan wa.Saya pun makan nasi putih,dengan masak lemak tadi. Urm! Subhanallah.. Sedap. Tapi bagi siapa2 yang tak berminat dengan tempoyak ni,mesti tak makan. Macam jugak dengan "budu". Orang2 tertentu saja yang dapat menelannya. Betul ke? Ntah. Itu pandangan saya.. =)

Sedap..

Tamat..........................................

Cukup sebagai intro.=)

Bila tengok dunia hari ini,hati terdetik rasa bimbang.Kerana apa? Kerana sikap manusia yang bermacam2.. Kes2 yang tersiar dalam media massa contohnya bunuh,buang bayi,rape,agaknya berpunca dari siapa? Ibu bapakah? Kerajaankah yang tidak mengu
atkuasakan undang2? Atau kita sendiri? Itulah bila islam tidak di aulakan. Aqidah tidak dikuatkan. Peringatan untuk diri saya juga. Moga sentiasa di bawah perintahan Allah s.w.t.. Ameen..

Macam2 strategi syaitan nak menggoyahkan iman anak2 adam.Antara yang selalu digunakannya dengan memanfaatkan hawa nafsu.Kebanyakannya nafsu kita lebih cenderung kepada keburukan bukan? So kat sini nak bagi satu info dan contoh macam mana syaitan cuba melepaskan hijab atau pakaian seorang muslimah.

Berikut adalah cara bertahap:

I. MENGHILANGKAN DEFINASI BERHIJAB Dalam tahap ini syaitan membisikkan kepada para wanita, bahawa pakaian apapun termasuk hijab (penutup) itu tidak ada kaitannya dengan agama, ia hanya sekadar pakaian atau gaya hiasan bagi para wanita. Jadi tidak ada pakaian syar’i, pakaian, dengan apa pun bentuk dan namanya tetap pakaian. Sehingga akibatnya, ketika zaman telah berubah, atau kebudayaan manusia telah berganti, maka tidak ada masalah pakaian ikut ganti juga. Demikian pula ketika seseorang berpindah dari suatu negeri ke negeri yang lain, maka harus menyesuaikan diri dengan pakaian penduduknya, apapun yang mereka pakai. Berbeza halnya jika seorang wanita berkeyakinan, bahawa hijab adalah pakaian syar’i (identiti keislaman), dan memakainya adalah ibadah bukan sekadar gaya (fesyen). Biarpun hidup bila saja dan di mana saja, maka hijab syar’i tetap dipertahankan. Apabila seorang wanita masih bertahan dengan prinsip hijabnya, maka syaitan beralih dengan strategi yang lebih halus. Caranya?

Pertama, MEMBUKA BAHAGIAN TANGAN
Telapak tangan mungkin sudah kebiasaannya terbuka, maka syaitan membisikkan kepada para wanita agar ada sedikit peningkatan model yakni membuka bahagian hasta (siku hingga telapak tangan). “Ah tidak apa-apa, kan masih pakai jilbab dan pakai baju panjang?.... Begitu bisikan syaitan. Dan benar si wanita akhirnya memakai pakaian model baru yang menampakkan tangannya, dan ternyata para lelaki melihatnya juga seperti biasa saja. Maka syaitan berbisik,” Tu.. tidak apa-apa kan?

Kedua, MEMBUKA LEHER DAN DADA Setelah menampakkan tangan menjadi kebiasaan, maka datanglah syaitan untuk membisikkan perkara baru lagi. “Kini buka tangan sudah menjadi lumrah, maka perlu ada peningkatan model pakaian yang lebih maju lagi, yakni terbuka bahagian atas dada kamu.” Tapi jangan sebut sebagai pakaian terbuka, hanya sekadar sedikit untuk mendapatkan hawa, agar tidak panas. Cubalah!.... Orang pasti tidak akan peduli, sebab hanya sebahagian kecil sahaja yang terbuka. Maka dipakailah pakaian fesyen terbaru yang terbuka bahagian leher dan dadanya dari yang fesyen setengah lingkaran hingga yang fesyen bentuk huruf “V” yang tentu menjadikan lebih terlihat lagi bahagian sensitif lagi dari dadanya.

Ketiga, BERPAKAIAN TAPI TELANJANG Syaitan berbisik lagi, “Pakaian mu hanya gitu-gitu saja, yak “cool” cari fesyen atau bahan lain yang lebih bagus! Tapi apa ya? Si wanita berfikir. “Banyak fesyen dan kain yang agak tipis, lalu bentuknya dibuat yang agak ketat biar lebih sedap/cantik dipandang,” syaitan memberi idea baru. Maka tergodalah si wanita, di carilah fesyen pakaian yang ketat dan kain yang tipis bahkan transparent. “Mungkin tak ada masalah, kan potongan pakaiannya masih panjang, hanya bahan dan fesyennya saja yang agak berbeza, biar nampak lebih feminin,” begitu dia menokok-nambah. Walhasil pakaian tersebut akhirnya membudaya di kalangan wanita muslimah, makin hari makin bertambah ketat dan transparent, maka jadilah mereka wanita yang disebut oleh Nabi sebagai wanita kasiyat ‘ariyat (berpakaian tetapi telanjang).

Keempat, AGAK TERBUKA SEDIKIT
Setelah para wanita muslimah mengenakan pakaian yang ketat, maka syaitan datang lagi. Dan sebagaimana biasanya dia menawarkan idea baru yang sepertinya “cool” dan “vogue”, yakni dibisiki wanita itu, “Pakaian seperti ini membuat susah berjalan atau duduk, soalnya sempit, apa tak sebaiknya di belah hingga lutut atau mendekati paha?” Dengan itu kamu akan lebih selesa, lebih kelihatan lincah dan energik.” Lalu dicubalah idea baru itu, dan memang benar dengan dibelah mulai dari bahagian bawah hingga lutut atau mendekati paha ternyata membuat lebih selesa dan leluasa, terutama ketika akan duduk atau naik kenderaan. “Yah…. tersingkap sedikit tak apa-apa lah, yang penting enjoy,” katanya. Inilah tahapan awal syaitan merosak kaum wanita, hingga tahap ini pakaian masih tetap utuh dan panjang, hanya fesyen, corak, potongan dan bahan saja yang dibuat berbeza dengan hijab syar’i yang sebenarnya.

Nampak,begitu halus caranya.Moga sama2 muhasabah.Peringatan kita bersama..Berhenti takat ini dulu yaa..Tunggu sambungan dari cerita ni tau.
Wasalam..

No comments:

 

Fully Design By IZZA SAKURA | For FADHLIN SAKINA 2013 ©| Best View: Google Chrome