Monday, April 18, 2011

CE TENGOK, KITA ADA TAK YANG 10 INI?

RUKUN DAKWAH ada 4.

1) Tajuk dakwah. (maudhu' adda'wah)
2) Pendakwah. (adda'ie)
3) Orang yang di dakwah. (almad'u)
4) Cara berdakwah. (uslubudda'wah)

In sya Allah, saya akan jadikan teratak ini sebagai salah satu uslub untuk saya berdakwah.. Bukan ingin mengangkat diri, kononnya seorang da'ie.. Tapi ingin mengaplikasikan apa yang disebut di dalam hadis.. "Sampaikanlah dariku walau satu ayat.."

Ingin saya kongsikan buat tatapan semua, untuk peringatan kita bersama.. Moga-moga bermanfaat untuk saya dan kalian.. In sya Allah.. (",)

Syeikh Abdul Kadir Abdul Mutalib, dalam buku tasauf Penawar Bagi Hati menjelaskan mengenai 10 celaan Allah kepada manusia akibat dari kelakuan dan tabiat manusia sendiri ketika menempuh kehidupan seharian.. Sepuluh celaan itu berdasarkan sepuluh sikap yang lazim kita sebagai manusia lakukan.. Try teka? Apakah yang 10 itu???


1. Gelojoh ketika makan.

Dalam erti kata lain, seseorang yang kuat dan tidak bersopan ketika makan. Sikap ini juga meliputi maksud makan terlalu kenyang, menyediakan makanan dalam jumlah yang berlebihan, yang akhirnya membawa kepada pembaziran.


2. Banyak bercakap.

Allah mencela manusia yang suka bercakap perkara yang sia-sia, fitnah memfitnah, umpat keji dan kata mengata kerana semua jenis percakapan itu menjurus kepada permusuhan dan perbalahan sesama manusia.


3. Suka marah-marah.

Kemarahan boleh membuat seseorang itu bertindak di luar batas kemanusiaan. Perbuatan marah akan diikuti dengan maki hamun, mengherdik dan perkelahian yang boleh mengakibatkan kecederaan atau pembunuhan.


4. Hasad dengki.

Seseorang yang bersifat dengki sanggup melakukan apa saja dalam bentuk kejahatan atau jenayah. Perbuatan menipu dan sanggup memusnah hidup orang lain adalah antara sifat keji yang lahir dari perasaan hasad dengki. Rasulullah bersabda: 'Dengki itu memakan segala kebaikan' (riwayat Muslim).


5. Kedekut & bakhil.

Rezeki yang Allah kurniakan lebih suka disimpan hingga bertimbun banyaknya. Sifat kedekut menghijab (menutup) seseorang dari membelanjakan sebahagian dari hartanya ke jalan kebaikan termasuk menderma, membuat kebajikan kejalan Allah dan membantu orang yang memerlukan.


6. Bermegah-megah.

Ia termasuk sikap suka status atau jawatan, gelaran dan menerima sanjungan.


7. Cintakan dunia.

Terlalu menghambakan diri kepada perkara duniawi hingga melupakan tuntutan ukhrawi. Rasulullah bersabda: "Bekerjalah kamu di dunia seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun, dan beramallah kamu untuk akhirat seolah-olah kamu akan mati esok hari." (riwayat Bukhari dan Muslim).


8. Ego atau sombong.

Sifat membuat seseorang merasakan dirinya mempunyai kelebihan dalam banyak perkara dari orang lain hingga mereka lupa bahawa hanya Allah saja yang bersifat maha besar.


9. Ujub dan suka bangga diri.

Perbuatan ini ada unsur megah dan sombong dengan kelebihan dan kepandaian yang dikurniakan Allah. Rasa bersyukur tidak ada lagi dalam diri kerana telah diselaputi perasaan ego.


10. Gemarkan pujian atau riak.

Manusia jenis ini suka meminta dipuji dalam setiap perkara yang dilakukan. Sikap baiknya, jasa dan baktinya mahu dikenang sampai bila-bila. Ini jelas membayangkan bahawa sikap baiknya selama ini, tidak diiringi dengan kejujuran dan keikhlasan.

Wana'uzubillah ya sahabat2.. Moga2 dijauhkan dari semua sifat ini..

~Wallahu'alam~

2 comments:

نور عين said...

a simple advice, thanks kinah... moga kita dijauhi daripada semua ni..

fadhlinsakina said...

Welcome ain, saya suka kamu. perespon yang baik. :)

 

Fully Design By IZZA SAKURA | For FADHLIN SAKINA 2013 ©| Best View: Google Chrome